New Community Rooms for St Johns Methodist Church

The site at St Johns had three distinct parts. The gothic style church faced onto the main road and behind this was a two-storey Victorian block connected to a single storey hall and kitchen which had been built in the 1960s. The Victorian block was deteriorating and functionally no longer met the needs of the church and its community.

The architects were asked to design a new building to link the existing church with the hall at the rear, to provide several multi-functional rooms for community use, together with toilets and a vestry. The result was a steel framed building with a stone face which matched the gothic style church by repeating the features of parapets and buttresses without mimicking the original building. Stone mullions, heads and sills reinforced the concept. A central meeting area was created with a glazed pyramid roof to let natural light into the middle of the deep building.

 

New community rooms: The new building between the church and the church hall

 

© 2013 Capital Design Studio

Ecclesiastical Projects

< Previous project