Energy Efficiency

A narrow suburban site in the side garden of an existing house presented challenges to the design of this new detached house. The architect created a narrow, three-storey, timber framed design providing four bedrooms, a lounge, a dining kitchen, study, utility, bathrooms and shower rooms off a central feature staircase in beech.

Externally, the timber frame was clad in brickwork and Western Red Cedar boarding. A solar water heating system, a rainwater harvesting system and enhanced thermal insulation created an environmentally friendly solution.

 

Rear elevation showing first floor balconyFront window detail

Space Used to its Utmost

A two-storey extension to this end terrace house provided an enlarged kitchen and dining area and an additional first floor bedroom. The bedroom has a mezzanine level making full use of the roof space, to be used as a study or play area. The provision of rooflights and a high level circular window created interesting geometry and aspects of light and shade.

 

Mezzanine interior 

 

 

© 2013 Capital Design Studio

Residential Projects

Next project >

< Previous project